Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2024

Η ΣΤ ΤΑΞΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ

 



Μια εξαιρετική διδακτική επίσκεψη πραγματοποίησαν χθες Τετάρτη 27-11-2024 τα παιδιά της ΣΤ τάξης του σχολείου μας, με τη συνοδεία των δασκάλων τους, τις κυρίες Ανθρωπάκη Αθανασία, Ξυλούρη Αγάπη, Κουγεμτζή Αλεξία, Σπιταλιωράκη Ειρήνη, Ζαχαρή Κέλλυ, στο Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη στη Μυρτιά Ηρακλείου.

Το Μουσείο Καζαντζάκη βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του πατρογονικού χωριού του Νίκου Καζαντζάκη, τους ιστορικούς Βαρβάρους (σημερινή Μυρτιά). Η Έκθεση του Μουσείου στεγάζεται σε χώρο, ο οποίος διαμορφώθηκε εκεί όπου βρισκόταν το πατρικό σπίτι της οικογένειας Ανεμογιάννη, οικογένειας συγγενικής με τον καπετάν Μιχάλη, τον πατέρα του συγγραφέα.
Ιδρύθηκε το 1983 από τον Γιώργο Ανεμογιάννη, σκηνογράφο-ενδυματολόγο, έναν από τους πρωτοπόρους του θεάτρου στην Ελλάδα. Βασικός στόχος του ήταν να διασωθεί η μνήμη του συγγραφέα και να προβληθεί το έργο και η σκέψη του.
Το μουσείο περιλαμβάνει σπάνιο υλικό, με περισσότερα από 50.000 αντικείμενα, τα οποία ταξινομήθηκαν στις παρακάτω συλλογές:
Επιστολές
Ολόγραφα - Αυτόγραφα
Εκδόσεις - Άρθρα - Μελέτες
Δημοσιεύματα Τύπου
Φωτογραφίες
Ηχητικά ντοκουμέντα
Τεκμήρια κινούμενης εικόνας
Θεατρικό υλικό
Έργα Τέχνης
Προσωπικά αντικείμενα
Μία επίσκεψη στο Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη αποτελεί φόρο τιμής για τον εξαίρετο άνθρωπο του πνεύματος, τον συγγραφέα, στοχαστή, φιλόσοφο, πολιτικό, ταξιδευτή Νίκο Καζαντζάκη.































Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2024

ΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΠΙΝΑΚΑ

 

ΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΠΙΝΑΚΑ

Ο ζωγραφικός πίνακας της φωτογραφίας, που βλέπετε, βρίσκεται στο Μουσείο του Λούβρου και είναι απόκτημα της συλλογής από τον πρώην κάτοχό του, τον E. Jabach. Ο πίνακας ανήκε στον Βασιλιά της Γαλλίας, Λουδοβίκο 14ο (1671).Ο τίτλος του είναι “Le Repos pendant la fuite en Égypte ou La Sainte Famille servie par les anges portant les raisins de la Passion” Η ανάπαυση της Αγίας ΟΙκογένεΙας κατά τη δΙάρκεΙα της φυγής στην Αίγυπτο ή η Αγία ΟΙκογένεΙα που υπηρετείταΙ από τους αγγέλους που μεταφέρουν τα σταφύλΙα του πάθους. Δημιουργήθηκε στα 1580 / 1600 , το τελευταίο τέταρτο του 16ου αιώνα από τον Andreasi, Ippolito, Σχολής Ιταλίας.
Ο Πίνακας αυτός άρεσε ιδιαίτερα στους μαθητές και μαθήτριες της ΣΤ τάξης γαλλικών, που είναι και η ομάδα του πολιτιστικού προγράμματος ΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΤΕΧΝΗ. Έτσι το επόμενο βήμα μας ήταν να αναπαραστήσουμε το θέμα του ζωγράφου στην τάξη μας, όπως βλέπετε στην φωτογραφία.
Με τον τρόπο αυτό γίνεται μία προσέγγιση της ζωγραφικής τέχνης με θεατρικότητα, που επιτρέπει στα παιδιά την εξοικείωση με τη σωματική κίνηση για την έκφραση του ρόλου. Ασκείται η δυναμική της μίμησης, βασική αρχή της μάθησης και της παιδαγωγικής διαδικασίας, εφαρμόζεται η έννοια της ομαδικής συνεργασίας και αξιοποιείται η βιωματική εγγύτητα σε ένα έργο τέχνης, με ιστορική και θεολογική αναφορά, πυλώνες της παγκόσμιας πολιτισμικής δομής.
Πολλά μπράβο στους μαθητές και στην εκπαιδευτικό Γαλλικής Γλώσσας κυρία@Elpida Condossioziou

Στην αναπαράσταση έλαβαν μέρος οι: Λουτριανάκη Μαριλένα (Μητέρα Παναγία), Παγωμένου Σπυριδούλα (παιδί Ιησούς), Αυγενάκης Ιωάννης (Ιωσήφ), Καραγιαννάκη Φερενίκη (συνοδός), Βασιλάκης Νικόλαος, Δακανάλης Κωνσταντίνος, Ζενουνάι Ταουλάντ, Λιάπης Κωνσταντίνος, Μουλιανάκης Αλέξανδρος, Πιτσούλης Ιωάννης (άγγελοι).





“ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ” ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ

 

“ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ”

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ

 Μετά από πρόσκληση της Δ/ντριας κυρίας Μακράκη Ανδρονίκης και της Σχολικής Νοσηλεύτριας κυρίας Σπιταλιωράκη Ειρήνης,  το επιστημονικό σωματείο “Η Προνοσοκομειακή Φροντίδα’’ και  η κυρία Στεφανάτου Εύα εκπαιδεύτρια στο BLS/AED του ERC και πάροχος στη διαχείριση αιμορραγίας του ACS επισκέφθηκαν το σχολείο μας από τις 18-11-2024 έως και τις 25-11-2024 και παρουσίασαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Διασώστες σε δράση».

Στο πρόγραμμα αυτό συμμετείχαν με μεγάλο ενθουσιασμό οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές/τριες των Γ΄, Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεων, οι οποίοι εκπαιδεύτηκαν στον τρόπο αντιμετώπισης διαφόρων περιστατικών ατυχημάτων, που μπορούν να συμβούν στο σχολείο, στο σπίτι. κ.λπ.

Πραγματοποιήθηκαν αρκετές προσομειώσεις μαθητών & δασκάλων με εξαιρετική αντιμετώπιση!!!

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια του προγράμματος:

1.     Συζητήσαμε με τους μαθητές τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης αναφορικά με διάφορα περιστατικά «ατυχημάτων» που μπορούν να συμβούν στο σχολείο, στο σπίτι κλπ

2.     Χωριστήκαμε σε ομάδες εργασίας όπου οι μαθητές κατέθεσαν γραπτώς τις δικές τους εμπειρίες

3.     Αναφέρθηκαν στον σωστό τρόπο αντιμετώπισης των περιστατικών τους αφού ταξινόμησαν τις καρτέλες σύμφωνα με το ιατρικό πρωτόκολλο αντιμετώπισης και τέλος

4.     Δημιούργησαν την αφίσα του προγράμματος με τις εικονογραφημένες καρτέλες αντιμετώπισης των περιστατικών.

Ευχαριστούμε πολύ την κυρία Στεφανάτου Εύα για την εξαιρετική παρουσίαση!