Επιμόρφωση στα πλαίσια διάχυσης του προγράμματος Εrasmus ΚΑ122

Την Παρασκευή 2 Μαϊου 2025 με αφορμή της ολοκλήρωση του εγκεκριμένου ευρωπαϊκού προγράμματος του σχολείου μας με τίτλο T.R.E.T (Together Reach European Target) και κωδικό ERASMUS-2023-1-EL01-KA122-SCH-000135112 πραγματοποιήθηκε στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Γαζίου επιμόρφωση των εκπαιδευτικών για τα νέα ψηφιακά εργαλεία και την αξιοποίησή τους στην εκπαίδευση, παρουσία του σχολικού μας συμβούλου, κ.Μιχάλη Κολιοραδάκη .
Συνάδελφοι εκπαιδευτικοί, μοιράστηκαν με το υπόλοιπο εκπαιδευτικό προσωπικό τις εμπειρίες και τις γνώσεις που απέκτησαν στις τρεις κινητικότητες στις οποίες συμμετείχαν. Παρουσίασαν πολλά και νέα ψηφιακά εργαλεία που αποκόμισαν στα ιδρύματα, αλλά και τα σχολεία που επισκέφτηκαν, καθώς επίσης αντάλλαξαν και καινοτόμες πρακτικές εφαρμογές που έχουν γνωρίσει ως τώρα από τις συνεργασίες τους στα προγράμματα etwinning.
Πρώτα, δόθηκε στους παρόντες ένα σύντομο ψηφιακό ερωτηματολόγιο, το οποίο αφορούσε τη γνώση ψηφιακών εργαλείων και την εξοικείωση, αλλά και την άνεση που νιώθουν να τα χρησιμοποιήσουν στο εργασιακό τους περιβάλλον.
Αρχικά, η παρουσίαση ξεκίνησε με την ενημέρωση για την ευρωπαϊκή εκπαιδευτική πλατφόρμα του ESEP, στην οποία προσφέρει πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό και ευκαιρίες συνεργασίας με σχολεία άλλων ευρωπαϊκών χωρών με διαθεματικές προσεγγίσεις συνοδευόμενα από ψηφιακές εφαρμογές μέσω προγραμμάτων etwinning. Φιλίες και συνεργασίες όχι μόνο μεταξύ μαθητών αλλά και μεταξύ εκπαιδευτικών ,δημιουργούν μελλοντικά συνεργατικά projects για ανταλλαγή ιδεών αποτελεσματικής μάθησης και τα θεμέλια για πραγματοποίηση σχεδίων δράσης ΚΑ1 και ΚΑ2.
Έπειτα, σειρά είχε η παρουσίαση των μοντέλων μάθησης μέσω της Παιχνιδοποίησης (Gamification) και της μάθησης μέσω παιχνιδιού (Game-Based Learning), γνώσεις που απέκτησε η πρώτη ομάδα εκπαιδευτικών, οι οποίοι συμμετείχαν στα επιμορφωτικά σεμινάρια στο ITC της Τσεχίας τον Απρίλιο του 2024. Διευκρινίστηκαν οι ορολογίες και προβλήθηκαν τα οφέλη που έχει η αξιοποίησή τους στη διαδικασία της διδασκαλίας. Η ενίσχυση του ενδιαφέροντος των μαθητών και ένα πιο ελκυστικό διδακτικό έργο το οποίο περιλαμβάνει ψηφιακά εργαλεία, κάνει τα παιδιά να γίνονται υπεύθυνα άτομα τα οποία συμμετέχουν ενεργά στην απόκτηση της γνώσης και θέλουν πραγματικά να μάθουν χωρίς να παραμένουν απλά ακροατές
Σειρά είχε ένας διασκεδαστικός τρόπος μάθησης γραμματικής από την ομάδα εκπαιδευτικών που επισκέφτηκε τους συνεργάτες μας στο Ινστιτούτο-Δημοτικό Σχολείο της Τουρκίας, στο Cocaeli τον Σεπτέμβριο του 2024. Μας παρουσίασαν ένα βιωματικό παιχνίδι με πλαστικά ποτηράκια, κίνηση, χαρά και αναγνώριση ουσιαστικών και επιθέτων. Η ενσωμάτωση του παιχνιδιού στη μάθηση, κάνει αξέχαστη τη γνώση στους μικρούς μας φίλους.
Έπειτα η εκπαιδευτικός Αγγλικών, η οποία συμμετείχε στην ομάδα που επισκέφτηκε το Δημοτικό Σχολείο της Λεόν της Ισπανίας Cra Maestro Alonso School, τον Μάιο του 2024, παρουσίασε τη μέθοδο CLIL , η οποία εφαρμόζεται σε πολλά σχολεία της Ευρώπης. Πρόκειται για μια διδακτική προσέγγιση, όπου τα παιδιά μαθαίνουν ένα γνωστικό αντικείμενο (π.χ Μαθηματικά, Φυσικές Επιστήμες, Ιστορία) μέσα από μια ξένη γλώσσα, συνήθως τα Αγγλικά. Ο συνδυασμός αυτός κάνει τους μαθητές να εξοικειώνονται με την ξένη γλώσσα, να βελτιώνονται αλλά και να επικοινωνούν καλύτερα με τους συμμαθητές τους από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες με τις οποίες πραγματοποιούν προγράμματα etwinning και ERASMUS+.
Προωθεί τη διαπολιτισμικότητα κι έχει θετική επίδραση στην απόδοση των μαθητών και σε άλλα γνωστικά αντικείμενα, λόγω της αυξημένης αυτοπεποίθησης. Αφού είδαμε τα βιβλία που χρησιμοποιούνται για τη συγκεκριμένη μέθοδο, συμμετείχαμε σε ένα σχέδιο μαθήματος μέσω τραγουδιού στα Αγγλικά, για τον κύκλο του νερού. Επιστημονικές ορολογίες αποκτώνται μέσω διασκέδασης και αποτυπώνονται μέσω ψηφιακής εφαρμογής .
Η ενεργή συμμετοχή των εκπαιδευτικών οι οποίοι παρακολούθησαν τη συγκεκριμένη επιμόρφωση συνεχίστηκε, αφού χωρίστηκαν σε ομάδες για τη συγγραφή μιας σύντομης ιστορίας. Η δράση αυτή αποσκοπούσε στη χρήση των ψηφιακών εφαρμογών για την οπτικοποίηση της ιστορίας και την ενίσχυση της δημιουργικότητάς των μαθητών. Οι ιστορίες των ομάδων ζωντάνεψαν με ψηφιακές εικόνες και παρουσίαση μέσω εργαλείων storytelling αλλά και Τεχνητής Νοημοσύνης.
Σε αυτό το σημείο παρουσιάστηκαν με παραδείγματα από τους εισηγητές αλλά και τη διευθύντρια του σχολείου μας, ψηφιακά εργαλεία, τα οποία μπορούν οι εκπαιδευτικοί να χρησιμοποιήσουν για την παραπάνω άσκηση, όπως CANVA, STORYJUMPER και BOOK CREATOR. Επειδή πολλές από αυτές τις εφαρμογές λειτουργούν πλέον με συνδυασμό της Τεχνητής Νοημοσύνης, συμπληρωματικά ο εκπαιδευτικός της Πληροφορικής μάς ενημέρωσε για τις εφαρμογές AI και τον ασφαλή τρόπο χρήσης κι αξιοποίησής τους. Νέα σχετικά ψηφιακά εργαλεία όπως οι εφαρμογές gamma app, chatGPT και Magic school AI , τα οποία έχουν γίνει γνωστά σε εμάς μέσα από τα παραπάνω ευρωπαϊκά προγράμματα, παρουσιάστηκαν στο κοινό μεταφέροντας ιδέες εφαρμογής στη σχολική τάξη.Την πλούσια εισήγηση ολοκλήρωσε ο εκπαιδευτικός Πληροφορικής του σχολείου μας, ο οποίος έδειξε στους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς τον ρομποτικό εξοπλισμό που λάβαμε από το Υπουργείο. Αφού μας εξήγησε τι είναι το TPBot 9, το Robot R3 και ο εξοπλισμός S1, πώς λειτουργεί το καθένα κι από τι αποτελείται, συζητήσαμε για ποιες τάξεις ενδείκνυνται αλλά και πώς μπορούν να αξιοποιηθούν από εμάς στο διδακτικό έργο.
Χρήσιμες ψηφιακές εφαρμογές, απαραίτητες για να δουλέψουν τα παραπάνω ρομποτικά κιτ , όπως και μεγάλη προθυμία βοήθειας κι ενημέρωσης , δόθηκαν στους συναδέλφους ενθαρρύνοντάς τους να τολμήσουν να τα ενσωματώσουν στο διδακτικό τους έργο δημιουργώντας μελλοντικούς ενεργούς πολίτες. Όλο το υλικό της επιμόρφωσης αλλά και χρήσιμοι σύνδεσμοί διαμοιράστηκαν στα σχολεία της περιοχής.
Το πρόγραμμα Erasmus ήταν ένα καταπληκτικό ταξίδι που μας έδωσε τη δυνατότητα να ανοίξουμε ένα νέο παράθυρο στον κόσμο. Γνωρίσαμε νέους ανθρώπους, διαφορετικούς πολιτισμούς και βιώσαμε από κοντά την αξία της συνεργασίας, της αποδοχής και της ευρωπαϊκής ταυτότητας. Ευχαριστούμε όλους τους φορείς, συνεργάτες και συναδέλφους που συνέβαλαν στην επιτυχία αυτού του τόσο ουσιαστικού προγράμματος. Οι εμπειρίες που αποκτήσαμε θα αποτελέσουν πολύτιμο εργαλείο για το μέλλον της σχολικής μας κοινότητας.