Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2022

Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου

Η παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο διαδίκτυο (Safer Internet Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο το Φεβρουάριο και καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Ευρωπαίας Επιτρόπου Βιβιάν Ρέντινγκ. O εορτασμός αποτελεί εφαλτήριο ευαισθητοποίησης μικρών και μεγάλων στα θέματα που αφορούν την ασφαλή και ορθή χρήση του διαδικτύου και όλων των διαδραστικών τεχνολογιών.

 

Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο διαδίκτυο διοργανώνεται από το Πανευρωπαϊκό δίκτυο Εθνικών Κέντρων Ενημέρωσης Insafe/INHOPE, στο πλαίσιο του προγράμματος Safer Internet της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με σκοπό να προωθήσει την ασφαλή χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας, ιδιαίτερα σε παιδιά και νέους. Τη 2η μέρα της δεύτερης εβδομάδας του δεύτερου μήνα κάθε χρόνο (φέτος θα εορταστεί την Τρίτη 8 Φεβρουαρίου) χιλιάδες άνθρωποι ενώνονται για να αφυπνίσουν το κοινό σε θέματα σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο, συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις και δράσεις παγκοσμίως. Το τοπίο του ίντερνετ έχει μετεξελιχθεί τα τελευταία χρόνια λόγω της ανάγκης για ένα «ασφαλέστερο» διαδίκτυο σε ένα «καλύτερο» διαδίκτυο.

Γι ‘ αυτό το λόγο σήμερα συζητήσαμε με τους μικρούς μας μαθητές για χρήσιμες συμβουλές ώστε να γίνει η ενασχόλησή τους με το διαδίκτυο διασκεδαστική και με σύνεση. Παρακολουθήσαμε  μια ταινία μικρού μήκους με το θέμα αυτό.

 
 Ακόμη μέσα από μια εκπαιδευτική παρουσίαση του  SaferInternet4Kids.gr μάθαμε για τους κινδύνους που κρύβει το διαδίκτυο αλλά και τρόπους που πρέπει να γνωρίζουμε για να προστατευόμαστε.

https://saferinternet4kids.gr/parousiaseis/smallprimary/


Μέσω της ιστοσελίδας SaferInternet4Kids.gr μπορεί κανείς να ενημερωθεί και να αντλήσει υλικό σχετικό με την ασφαλή χρήση του Ίντερνετ και τη χρήση των κοινωνικών δικτύων με το οποίο μπορεί με τη σειρά του να ενημερώσει διαδραστικά παιδιά και νέους κάθε ηλικίας. Το ενημερωτικό αυτό portal απευθύνεται τόσο σε γονείς και εκπαιδευτικούς όσο και σε εφήβους και παιδιά και περιλαμβάνει κατάλληλο πολυμεσικό υλικό το οποίο είναι εγκεκριμένο από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων με Αρ. Πρωτ.: Φ.2.1/ΠΜ/ 177197/Δ7.
 Οι πιο χρήσιμες συμβουλές που είδαμε είναι:
·         Ρωτάω τους γονείς μου πριν χρησιμοποιήσω το διαδίκτυο και δεν κάθομαι πάρα πολλές ώρες.
·         Δεν δίνω σε κανέναν τους κωδικούς μου και δεν μοιράζομαι τα προσωπικά δεδομένα μου.
·         Δεν συνομιλώ με άτομα που δε γνωρίζω.
·         Όταν βλέπω κάτι παράξενο στο Διαδίκτυο, πάντα να ζητώ βοήθεια!
Μπορείτε να παρακολουθήσετε και το παρακάτω βίντεο
Τέλος για να κάνουμε μια επανάληψη και να δούμε αν θυμόμαστε τις συμβουλές που μάθαμε παίξαμε και τα παρακάτω παιχνίδια.
https://wordwall.net/resource/10980054/%CE%B1%CF%83%CF%86%CE%AC%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%B4%CE%AF%CE%BA%CF%84%CF%85%CE%BF
 
https://wordwall.net/resource/27282386/%CE%B1%CF%83%CF%86%CE%B1%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CF%84%CF%85%CE%BF-1

 https://wordwall.net/resource/7842778/%CF%80%CE%B7%CE%B3%CE%B1%CE%AF%CE%BD%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B1%CF%82-%CF%83%CE%B5-%CE%BC%CE%AD%CF%81%CE%B7-%CE%BC%CE%B5-%CE%B1%CF%83%CF%86%CE%AC%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CE%B1



Δεν υπάρχουν σχόλια: