Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Γνωρίζοντας το Νίκο Καζαντζάκη

Στις 18.3.2011 η Β' τάξη επισκέφτηκε το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη, στη Μυρτιά. Στα πλαίσια του προγράμματος που τρέχουμε φέτος αποφασίσαμε να γνωρίσουμε ένα μεγάλο Κρητικό συγγραφέα, το Νίκο Καζαντζάκη. Και μόνος τρόπος για να το κάνουμε, ήταν να διαβάσουμε αποσπάσματα από τα έργα του και να επισκεφτούμε το σπίτι του, που σήμερα λειτουργεί ως μουσείο πλήρως ανακαινισμένο!

Ο φάκελος με τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου είχε έρθει από πολύ νωρίς στο σχολείο μας. Διάλεξα το πρόγραμμα που αναφερόταν στην ηλικία μας , "Ο Καζαντζάκης και οι δικοί του άνθρωποι" και, φυσικά, έκλεισα ραντεβού για την επίσκεψη.

Μια βδομάδα πριν την προγραμματισμένη επίσκεψη διάβασα στα παιδιά αποσπάσματα από την "Αναφορά στον Γκρέκο". Αποσπάσματα για τον παππού του, για τη Νέα Παιδαγωγική του δασκάλου του, για την απαίτηση να σωπάσει ο δάσκαλος, ν' ακούσουν τα παιδιά το πουλί, για τη μάνα του, για τον πατέρα του, για το φόβο του για το σεισμό... Τα παιδιά διάβασαν και εικονογράφησαν. Και, φυσικά, ενθουσιάστηκαν και θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε πάνω στο έργο του Καζαντζάκη! Όσο αντέχουν και όσο μπορούν, ανάλογα με την ηλικία τους.

Αποτέλεσμα όλης αυτής της προσπάθειας ήταν η δημιουργία ενός ακόμα ψηφιακού βιβλίου, το οποίο μπορείτε να φυλλομετρήσετε παρακάτω.


Στο μουσείο τα παιδιά συμπεριφέρθηκαν τέλεια!
Παρακολούθησαν πρώτα μια εξαιρετική προβολή για τη ζωή και τα ταξίδια του Καζαντζάκη, έπειτα τους μοίρασα το κείμενο που τους κρατούσα με το απόσπασμα για τον παππού του συγγραφέα -είχαμε προβλέψει να κρατάμε μπλοκ και μαρκαδόρους για την εικονογράφηση όσων διαβάσαμε- και μετά μπήκαν στον κεντρικό χώρο του μουσείου για να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα.



Με τη βοήθεια και την καθοδήγηση της εξαιρετικής μουσειοπαιδαγωγού, κυρίας Στέλλας Μαλλιαράκη, χωρίστηκαν σε ομάδες και έπαιξαν με τα αποσπάσματα από τα έργα Καζαντζάκη...



...αναζήτησαν πληροφορίες στο χώρο...

...έπαιξαν παιχνίδια αναζητώντας προσωπικά αντικείμενα του συγγραφέα στις προθήκες...
(φωτό δε σας δείχνουμε όμως απ' αυτό γιατί φαινόμαστε πολύ)

...και, τέλος, παρακολούθησαν παράσταση κουκλοθέατρου.

Πέρασαν όμορφα, αναρωτήθηκαν, συνεργάστηκαν, είδαν κι άκουσαν πολλά. Η πρώτη γνωριμία με τον παππού Νίκο Καζαντζάκη έγινε. Από 'δώ και πέρα... ας ελπίσουμε η σχέση μεταξύ τους να 'ναι σχέση ζωής!



Δεν υπάρχουν σχόλια: